Friday, July 13, 2007

Komunikat

stARTdambovita

16-20.07.2007, piata unirii zona halelor

Proiectul stARTdambovita este o serie de cinci seri de actiuni-eveniment propuse de studenti arhitecti si artisti, ale carei obiective sunt sa scoata raul Dambovita – ax generator al Bucurestiului - din anonimatul in care se gaseste astazi, sa ii redea importanta in oras, sa ii recladeasca o prezenta activa, ca spatiu de care locuitorii orasului sa se poata bucura impreuna zilnic.

In urma explorarii relatiei dintre Dambovita si oras realizata la seminarul « Arhitectura – Context – Peisaj », un grup de studenti anul III de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a dorit sa continue acest studiu prin interventii sau actiuni concrete legate de reabilitarea spatiului public al cheiurilor Dambovitei. In acest sens s-a format un grup de lucru care include atat studenti, cat si asistenti, grup care, in urma intalnirilor si schimburilor de opinii impreuna cu artistii si coordonatoorii, au initiat proiectul stARTdambovita. Acesta consta in diferite actiuni care isi doresc sa atraga atentia opiniei publice asupra prezentei raului in oras si asupra problematicii spatiului public al apei. In aceasta ordine de idei, dar venind de aceasta data din zona senzoriala a artei, relatia dintre Dambovita si oras face atat subiectul, cat si obiectul unei interventii de tip semnal urban pe care il propun artistii din grupul FOCAR – Razvan Neagoe si Alina Tudor.

Actiunile propuse sunt variate si majoritatea interactive (expo / sondaj / performance / promo / instalatii artistice), incercand sa trezeasca in constiinta oamenilor responsabilitatea fata de mediul urban cotidian si fata de prezenta raului. Atentia pe care proiectul de arta publica Red Spot, impreuna cu interventiile studentilor Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, ar atrage-o asupra Dambovitei ar oferi acesteia sansa de a reveni in spiritul orasului si al oamenilor si ar reda locuitorilor un loc al experientei si al memoriei colective pozitive.

Participanti: studenti anul III: Natalia Vitzileos, Alexandru Muntean, David Stancu, Ioana Olivia Nicolescu, Iulia Delcea, Kamilla Czegzi, Mihai Denes, Mircea Mogan, Daniela Craciunoiu, Daniela Tanase, Ana Berceanu, Dan Andresan; indrumatori: asist. drd. arh. Irina Bancescu, asist. drd. arh. Monica Sebestyen, asist. drd. arh. Adriana Safta, asist. drd. arh. Radu Ponta, asist. drd. arh. Toader Popescu (membri ai departamentului de teoria & istoria arhitecturii si conservarea patrimoniului, UAUIM); coordonator: prof. dr. arh. Anamaria Zahariade (sef departament de teoria & istoria arhitecturii si conservarea patrimoniului, UAUIM); cordonatori grupul FOCAR: artistii Razvan Neagoe si Alina Tudor; coordonator tehnic – arh. Adriana Mereuta.

Manifestarea este organizata de: Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si focAR (Razvan Neagoe si Alina Tudor), in parteneriat cu Asociatia Studentilor Arhitectii si Urbanisti “Ion Mincu”, Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Bucuresti, Galeria Grigore Mora si cu sprijinul Primariei Sectorului 3, Primariei Generale Bucuresti, Administratiei Nationale „Apele Romane” si companiei Luxten Lighting.

http://dambovita.blogspot.com

3 comments:

Anonymous said...

Salut. Mi se pare o initiativa total fireasca pentru un Bucuresti care se zbate in haosul de zi cu zi. Daca tot avem un rau macar sa profitam de el, nu sa aruncam gunoi in el. Bravo voua ca v-ati sacrificat din timpul propriu si ati organizat acest eveniment, care eu sunt convins ca va ajuta la grabirea realizarii unui proiect mai complex in zona (si executarea lui). Am vazut bannerul si din cate am observat lumea reactiona bine ceea ce inseamna ca v-ati facut bine treaba. Sper ca pe viitor sa se incurajeze mai mult asemenea actiuni, pentru ca se poate. (sunt convins ca v-ar fi iesit ceva si mai spectaculos cu mai multe resurse!)

Anonymous said...

Buna,
Va scriu din Timisoara. Ma bucur pentru voi, ca in sfarsit se mai face ceva util si in Bucuresti pentru oamenii de pe la voi. Imi pare rau ca nu pot participa la invitatia voastra , momentan ne-avand nici un drum prin Bucuresti.
Daca ati fost in Timisoara pe malurile Begheiului nostru, stiti cat de frumos este pe la noi. Avem foarte multe salcii pe malurile Begai si multe baze sportive si parcuri, aproape de la un capat la celalalt, si o gramada de terase. Nu mai spun de faptul ca un vaporas face traseul navigabil de la un capat la celalalt pentru cei ce doresc sa se plimbe pe Bega. Bega noastra este populata. Vorbesc atat de zona apei, avem pesti si pescari pe maluri, iar nu numai tinerii dar si varstnicii se plimba pe maluri.De la bazele sportive se face canotaj pe Bega.Ce sa va mai scriu, este foarte placut si frumos.
In alta ordine de idei cineva dintre cei care v-a scris pana acum spunea ceva de fonduri. Sunt o gramada de fonduri alocate pentru diverse actiuni. Eu lucrez la Politehnica din Timisoara, in cadrul Biroului de cercetare si va pot scrie, daca va intereseaza ce gasiti legat de fonduri si cum le puteti accesa si voi, daca nu ati facut-o deja.
Legat de acest subiect as dori e-mailul doamnei care a coordonat proiectul, doamna Ana Maria, pentru ai pune cateva intrebari legate de partea de protejare urbanistica a Bucurestiului. E-mailul meu de acasa este: eusitu159@yahoo.com iar de la serviciu este daniela.ciobotaru@rectorat.upt.ro
Momentan sunt in concediu, asa ca as dori sa-mi scrieti pe emailul de acasa.
M-ar interesa cateva aspecte legate de cheiul Dambovitei si de ce nu, un parteneriat pentru 2008.
Astept raspunsul dvs. si va doresc in continuare mult succes.
Cu bine,
Daniela

Anonymous said...

Hi, I am looking for Mircea Mogan.
RocĂ­o, Spain.